2 Aralık 2018 Pazar

Herkes İçin Kalkınmada Kadının Rolü-9.Bogazici zirve-Yılmaz parlar


Herkes İçin Kalkınmada Kadının Rolü


9. Boğaziçi Zirvesi, 200 ye yakını yabancı siyasetçi, akademisyen, özel sektör temsilcisi, sivil toplum yöneticisi olmak üzere, 300'ü aşan konuşmacı ve bin beş yüz konukla, 'Barışın sürdürülmesi ve herkes için kalkınma” 'nın koşullarını, fırsatları; bir o kadar da, bu hedefi tehdit eden gelişmeleri işledi.




Enerjiden savunmaya, gayrimenkulden finansa, Sanat, kadın erkek eşitliği, yabancı ve yerli uzmanlarca,  küresel ve bölgesel meseleler mercek altına alındı.


Ticaret savaşları, Yön arayan Dünyada sürdürülebilir geleceğin kodları, Ticaret ve barış yaratmak için enstrüman; Gümrük Birliği, Sürdürülebilir kalkınma hedefleri: Ekosistemlerin oluşturulmasın hızlandırmanın zamanı mı, Sürdürülebilir kalkinma hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji, Projeleri Finansmanında İslami finans araçlarinin kullanımı, Dünya yönetişiminde değişim ihtiyacı, İş Dünyasinin yeni büyüme rotasi: BM Sürdürülebilir kalkinma Hedefleri, Genç girişimcilik ve para piyasaları,  Modada Sanat, Sporda şiddetin önlenmesi, Fair Play ve 6222 Sayılı Yasa, Turizm ve kültür paneli: Truva, Eğitim paneli gibi pek çok konuda sorunlar, çözümler dile getirildi.



Hem bir insan hakları meselesi hem de kalkınmayı tetikleyici bir etken olarak cinsiyet eşitliğini, kadınların güçlenmesini temel alan cinsiyet eşitliğine ulaşılabilmesi için çok boyutlu bir tutum izleyen “Barışın Sürdürülmesi ve Herkes İçin Kalkınmada Kadının Rolü” oturumlar yoğun ilgi gören toplantılardan biri oldu.


Zimbabve’dan Bilgi, Basın ve Yayıncılık Hizmetleri Bakanı Monica Mustvangwa’nın, Venezüella’dan Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı, Caryl Bertho’nın ve Türkiye’den Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Başkanı Ayça Akpek’in ve Nijerya’dan Kadın İşleri ve Sosyal Kalkınma Bakanı Hajiya Aisha Abubakar’ın konuşmacı, İngiltere, Birleşik Krallık’dan Global Woman Kurucusu Mirela Sula’nın Moderatör, Türkiye’dan BEMES Yapı A.Ş. Yönetim Kurul Başkanı Mutlu Alkan,



Birleşik Krallık’dan Justina Mutale Foundation Başkanı Dr. Justina Mutale, Yunanistan’dan Gazeteci Alexia Tasouli’nin Be-Live in U Uluslararası NLP & Koç Eğitimi Inc. Kurucusu Shiny Burcu Ünsal’ın, Azerbaycan, Avrupa Konseyi Parlementer Meclisi Üyesi Ganira Paşayeva, Türkiye Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Departmanı Doçenti Deniz Şenol Sert, UK COO, Success Resources, Veronica Tan’ın panelist olduğu oturumlarda


Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmak, kadınların iş arama süreçleri kolaylaştırımak, iletişim ağların genişletilimesi konuları masaya yatırıldı. Ekonomik büyümenin ve kalkınmanın yolunun kadınları iş gücüne katmaktan geçtiği vurgulandı.


Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmak çeşitli iletişim kanalları, sosyal medya grupları, dönemsel ve bölgesel buluşmalar aracılığıyla birbirlerine destek vermeklerini sağlamak konuları işlendi.


Kadının iş gücüne katılması ile ilgili faaliyetlerini sürdüren şirketler sayısını artırmak, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve eşit işe eşit ücret imkânının sağlanması, öncelikli konular masaya yatırıldı


Kadınların çok azının çalışma hayatı içinde yer alması, oranı artırmayı hedefledikleri söylendi. Kadınlarla erkeklerin eşit fırsatlara erişemediği her alan için dengelenmesi ve müdahale edilmesi gereken bir alan olduğu açıklandı.


Kadınların çeşitli iletişim kanalları, sosyal medya grupları, dönemsel ve bölgesel buluşmalar aracılığıyla birbirlerine destek verdiği, Bu destek sanal gruplar üzerinden, yüz yüze, dönemsel buluşmalar ve bölgesel buluşmalar şeklinde olmakta ve giderek artdığı. Kadının iş gücüne katkısını artırmayı amaçlayan proje, sürdürülebilir bir kalkınma modeli yaratılması açısından da çok önemli olduğu vurgulandı.



 Hedeflerin hepsinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması için alınması gereken somut adımların yanı sıra, toplumsal normlar ve davranışlar ile cinsiyet kalıpları gibi kadınların eğitim ve iş hayatına katılımını sınırlayan, kadın ve erkeklerin cinsiyet rollerini aşmalarına engel olan sebeplere de eğilmek gerektiği koşulu gözler önüne serildi. Hükümetlerin, sivil toplum ve özel sektörün sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumları teşvik etmek konusunda beraber çalışmaları önem taşıdığı belirlendi.


Boğaziçi zirve kapsamında gala yemekleri ve ve öğle yemeklerinde yine konuşmacılar yer aldı. Verilen özel gala yemeğinde, yabancı konukların hayran kaldığı, Sait Halim paşa yalısında konuklar, gerek Boğazın doyumsuz manzarasında gerekse yalı içinde hatıra fotografları çektirdiler.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder