7 Nisan 2017 Cuma

Siyasilere -Roman Gecesi-Yılmaz Parlar

Siyasilere “Roman Gecesi”

05 Nisan 2017 Çarşamba gecesi Roman Federasyonu Başkanı Nebahat Bilgiç ve eşi Metin Bilgiç’in ev sahipliği yaptığı “Roman Gecesi”nde, siyasiler, ölüyü bile canlandıran roman orkestra müziğinde keyifli zaman geçirirken bir tarafdanda sorunlarını dinlediği romanlarımıza yardım etmenin gereğini duydular.
Kökenleri, dilleri ve kültürleri farklı toplumsal yapılara sahip olsalar bile temel geçim stratejileri aynı olan tabiat insanları romanlar, siyasal ve ekonomik yükselişlerinin temelini teşkil eden doğal maddi zeminini yitirmişlerdir.

Ekonomik grupların belirlendiği toplumsal yapılar değişmiş olmasına rağmen, olumsuz koşullar altında her türlü geçim imkanından yoksun maddi gücün kaynağı olan tüm unsurları yitiren halklar olarak karşımızdalar.
Meslekleri biçim değiştirip yeni dönemin koşullarına uygun olarak yeniden üretilmiş olsada, başkalarının çalışmak istemeyeceği düşük gelirli ve insan sağlığına zararlı işlerde çalışmaya devam etmekteler.
Kolu kanadı kırılmış bir halde bir yandan kendisini mutlak mülksüzlüğe, mutlak dışlanmışlığa mahkum eden statülere kısır döngünün içerisinde hapsolmaktadır.
Müzik, roman yaşamının ayrılmaz bir parçası. Hiçbir etnik grubun romanlar kadar müzik zevki ve yeteneğinin olmadığı, müziği sanat için değilde, geçim için yapıldığı   eğlenceye ve oyuna düşkün özellikleriyle dinleyicileri eğlendirirken, kendileri de aynı oranda eğlenmeleridir.
Konuksever olan, son lokmalarına kadar konuklarıyla paylaşan, gelenek ve göreneklerine çok bağlı oldukları yaşadıkları her yerde dışlanan, horlanan marjinal bir grup olmaktan kurtulamayan, romanlar gecede kendilerine ikram edilen etli pilav-baklava-ayran menülü strafor ambalajları çöp kutusuna atarak çevreci olmaları hayran bırakan davranışdı. Gerçekden bizim romanlarımız asil.
Aileyi yaşam okulu olarak kabul eden çocuksuz aileleri mutsuz sayan  roman aileleri için çocukların yaşamın özü, hedefi ve yaşamının merkezi olduğunu belirtiyorlar.
Çok çocuklu aile yapısını devam ettirdikleri kadınların, ev işlerinin yanı sıra aile geçimini temin etmekte önemli bir rol oynadıkları, ekonomik koruyucusu olduğu  ev ekonomisinin yükünü önemli ölçüde üzerinde taşımaktalar.

Romanların ekonomik, sosyal, psikolojik ve eğitim gibi pek çok sorunu var. Eğitim ihtiyaçlarının giderilmesi atılan  adımlar yetersiz. Bu geceyle umarız kendilerine gereken önem verilir devlet yardım eli uzanır.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder