4 Nisan 2016 Pazartesi

Şişecam Cam Ambalaj*Cam Ambalaj Sağlıktır-Konferans-Yılmaz Parlar





DOĞANIN AMBALAJLARI KUSURSUZDUR.

Türkiye’nin cam ambalaj üreticisi Şişecam Cam Ambalaj, Ortaköy Feriye Restaurant’da 1 Nisan 2016 Cuma günü 1Cam Ambalaj Sağlıktır” başlığı altında konferans düzenledi. 

Konferans öncesi gösterilen kısa filmde seçilmiş birkaç doğanın ambalajlarından örnekler sunuldu. Doğal olan malzemenin zarar vermediği zihine bilinçaltı gönderme yapılırken Camın hammaddesinde tamamen doğal malzemenin olduğu dile getirildi.

Cam sektörünün global oyuncusu konumundaki Şişecam Topluluğu bünyesinde faaliyet gösteren, günümüzde yıllk toplam 2,2 milyon ton üretim hacmiyle hem Avrupa’nın hem de dünyanın 4’üncü büyük cam ambalaj üreticisi Şişecam Cam Ambalajın gerçekleştirdiği Konferansda Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Abdullah Kılınç, Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Birliği (FEVE) Genel Sekreteri Adeline Farrelly ile gıda kimyası ve teknolojisi alanında Avrupa’nın önde gelen bilim insanlarından Kaiserslautern Üniversitesi Gıda Kimyası ve Çevre Teknolojisi Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Dieter Schrenk konuşmacı oldular.
Cam ambalaj kullanımının başta insan sağlığı olmak üzere hem çevre hem de ekonomik açıdan öneminin vurgulandığı toplantıda konuşan  Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Abdullah Kılınç özetle “Türkiye'de cam ambalajlı ürün tüketimi maalesef toplum bilincinin düşük olması sebebiyle Avrupa'yla kıyasladığımızda düşük kalıyor. Avrupa'da kişi başına yıllık cam ambalaj tüketimi 35-40 kilogram, Türkiye'de bu rakam 13 kilogram civarında. Ciddi bir açık olduğunu görüyoruz. Buna karşınTürkiye'de giderek artan bir cam tüketimi var, geçen yıl jeopolitik sorunlar nedeniyle azalmış olsa da son 10 yılda ambalaj tüketimi yüzde 7 arttığını görüyoruz. Toplumdaki bilinç arttıkça giderek artacaktır.”dedi

Kılınç “Yüz kere bin kere demiyorum, cam sonsuz defa geri dönüşebilir bir malzemedir. Sürdürülebilirlik açısından diğer ambalajların önüne çıkıyor. Yİne maalesef Türkiye'de camın geri dönüşümü çok düşük. Avrupa'da cam ambalajda geri dönüşüm yüzde 80'lerdeykenTürkiye'de bu oran yüzde 20 civarında. Geleceğimiz açısından geri dönüşüme de daha fazla ağırlık vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çevreyi ve sağlığınızı korumak için cam ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle 'Hayatınıza Cam Katın' diyoruz.' Açıklamalarında bulundu.

Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Birliği (FEVE) Genel Sekreteri Adeline Farrelly “Avrupalıların yüzde 54’ü gıda güvenliğinden endişe ediyor. Ambalajdan gıda ve içeceğe zararlı kimyasalların geçmesi konusunda güvensizlik yaşayanların oranı yüzde 66’yı buluyor. Avrupalı tüketicinin yüzde 49’u gıda için en sağlıklı ambalajın cam ambalaj olduğunu düşünüyor. Tüketicilerin yüzde 84’ü ambalajdan gıdaya geçen kimyasalların sağlık için bir risk oluşturduğu inancında. Konu ailelerin bebek maması alırken yöneldikleri ambalaj tercihine geldiğinde ailelerin yüzde 36’sı cam ambalaj dışında bir malzemede satışa sunulan mamayı kesinlikle kullanmadıklarını dile getiriyor. Her 10 Avrupalı tüketicinin 6’sı cam ambalajı sağlığa dayalı neden ve çekincelerle tercih ettiğini ifade ediyor. Avrupa’da yılda yaklaşık 12,5 milyon ton cam geri dönüştürülüyor. Cam ambalajın Avrupa’da yarattığı yıllık katma değer 9,4 milyar euroya ulaşıyor. Cam ambalaj sektörü Avrupa'da her yıl 500 milyon euro ile 610 milyon euro arasında yatırım gerçekleştiriyor.”dedi
Kaiserslautern Üniversitesi Gıda Kimyası ve Çevre Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dieter Schrenk genelde yanlış ambalaj malzemelerin gıdaya verdiği olumsuz yönleri teknik bilimsel açıklamalarla izahatını yaparken camın sağlık için elzem ambalaj seçimi olduğunu vurguladı.
Refika’dan sağlıklı tarifler konferansa renk katdı. Tarifler ufuk açtı uygulamalar yaptırdı. Yemek atölyesinde hazırladığı gıda ürünleri cam ambalajda tadı rengi bozulmadığı gibi raf ömrünü bizzat denemeleriyle örneklerini verdi.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder