11 Ocak 2019 Cuma

Yiyecekde Markalaşmak-Hangi Amerika’da ?-Yılmaz Parlar

Yiyecekde Markalaşmak-Hangi Amerika’da ?




Türk Akademisyenden Amerika’daki konaklama, yiyecek içecek konusundaki yatırım fırsatları..


Dünya’ya pencere açmak istiyorsan, markalaşmak istiyorsan, her marka uzmanın ortak görüşü Amerika’da iş yerini açmalısın bu şekilde ülke
anlaşmaları sayesinde dünyaya açılma fırsatını yakalarsınız.


Framingham State University öğretim görevlisi Dr. Dr. Ümit Palabıyık Gastronomi konusunda başarı sağlamak, markalaşmak sırlarını verdi.



Önce, Dr. Dr. Ümit Palabıyık’ı tanıyalım;

İstanbul Üniversitesi'nden lisans diploması olan Dr. Dr. Ümit Palabıyık, Kempinski, Four Seasons, Radisson, Omni, Marriott, Sonesta ve Wyndham hotelleri ve restaurant işletmeciliği gibi hem ulusal hemde uluslararası endüstri deneyim kazanmıştır.



Akademik kariyere odaklanan Palabıyık, Stratford, Texas Tech, Framingham Eyalet Üniversitesi, Anne Arundel ve Frederick Community College gibi çeşitli kurumlarda hotel, restaurant ve hotelcilik eğitimciliği yapmıştır.



Öğretim görevliliği sırasında;  barınma, yiyecek ve içecek operasyonları, kurumsallaşma ve fermente yetişkin içecekleri konusunda araştırmacı, olarak  deneyimlerini çoğaltarak hotel ve restaurant açma işinde uzmanlaşmıştır.


Pek çok sertifikalara sahip olan Dr. Ümit Palabıyık

şu anda iyi tanınan bir konukseverlik programı oluşturmak için Framingham State University işletme bölümünde yardımcı doçent olarak çalışmakta ve bir konukseverlik danışmanlığı şirketine sahiptir.


Mutfak teorisi ve sanitasyonu, ileri mutfak teorisi, yemek odası hizmeti, konaklama İşletmelerinin analizi araştırmaların yanı sıra Amerika’da zincir olan restaurantları, etnik mutfakları, başarı sağlayan, sağlamayan restaurant, cafe, içki mekanları gibi çok sayıda araştırma yapmıştır.



Framingham State University, İşletme Fakültesi'nin bir parçası olan Otelcilik ve Turizm İşletmeciliği alanındaki lisans programı gıda, seyahat ve uluslararası turizm endüstrisindeki öğrenciler kariyerleri için yeni olan ağırlama ana dalını açmıştır.

Bölge ağırlama endüstrisindeki iş olanakları açısından çok güçlü bir yer olması, hangi Amerika derken Amerika’da iş yeri açılacak en isabetli bölgeleriden biri.
Amerika’nın Massachusetts Eyaleti Boston Framingham State University işletme fakültesi ağırlama ve turizm yönetimi öğretim görevlisi Dr. Ümit Palabıyık, ve Amerika’da restaurant işleten tecrübeli Hülya Nigar Bozkurt, Kozyatağı Hilton hoteli’nde Gastronomi ile igili “Amerika’da yatırım fırsatları” konulu sunum yaptılar.
Organizasyon komitesi üyesi ve Türk Hukuk Danışmanı Av. Günizi Dizdar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen sunumda Dr. Ümit Palabıyık, Chobani yoğurtları ile markalaşan Türk iş adamı Hamdi Ulukaya’nın  Amerika’da zengin işadamları arasında gösterildiğini söyleyerek röportaj video örneklemisiyle cesaret aşıladı.
Video gösterimi sonrasında Amerika’daki Konaklama, Yiyecek içecek konusundaki Yatırımın niçin fırsat olduğunun sebeblerini sıraladı;
-Dünyada üretilen her üç üründen biri Amerika’da tüketiliyor.
-Aile başı aylık gelirin 60 bin dolar.
-200 çeşit mutfağın olduğu Amerika’da hergün dışarda yemek yeme veya hazır yemek almak alışganlığı.


- 74 trilyon dolarlık Dünya üretimin % 24’ünü Amerika üretilir.

- Amerika’da işyeri açıldığında ülke anlaşmaları sayesinde  aynı anda dünyaya açılma fırsatı yakalarsınız.
- Dünya’ya açılan güçlü bir Pazar oluşu.
- Ülke serbest rekabet mevcut ve yatırım yapmaya açık.
- Ayrıca yatırımı devlet destekliyor ..
- Başarıyı müşteri belirliyor.
-Amerika 24 trilyon dolarlık bütçesi içinden yüzde 3 gibi büyük bir rakamla araştırmaya pay ayırmaktadır.
- Yatırımcı için hiçbir engel yoktur.
-Fırsatlar ülkesi olarak sözü edilen Amerika’da dev firmaların  sahipleri göçmenlerdir.



Dr. Ümit Palabıyık, bunun gibi çok maddeleri sıralarken Amerika’da yatırım yapmak isteyenler öncelikle takımını hazırlamalı ve öyle gelmeli şekinde öğütlerine başladı özetle; projenin marka olması gerektiğini, marka olabilmesi içinde, basit, kolay ve kopyalanabilir olmalı, müşteri, maliyet ve kar odaklı projenin kabul edilebilir olmalı olduğunu söyledi.

Üretim ve tükertim olarak Amerika’daki tüketici ne yiyorsa onu satmak zorunda olduğunu hatırlatarak, ülkede yaşayanların taleplerine uyum sağlamak gerektiğini aktardı. Ancak Amerika’da her ürünün alternatifi olduğunu, farklı olmak zorunda olmayı vurguladı.
Vize türleri hakkında bilgilendiren Palabıyık farklı  vizelerden projeye ortak olarak girerek, birkaç rakamsal vize projelere örnek verdikden sonra seçenekleri uygularken beş yıllık planla gitmeli, planı olmadan gitmek isteyenlere göre vizeler bulunduğunu ancak en iyisi Amerika’ya yatırımcı olarak gitmeyi önerdi.




Ancak yatırım için projeye ortak olarak girecekleri uyardı. Yanlış adamla doğru iş yapılamıcağının altını kalın çizdi. Takım hazır plan hazır işe başlıyacağınızı ama ne kadar  başarılı olacağınızı müşteri kararıyla belirleneceğini söyledi.



Katılımcıların katkılarını değerlendiren ve sorularını cevaplandıran Dr. Ümit Palabıyık ve Amerika’da restaurant işleten tecrübeli Hülya Nigar son olarak danışmanlık yapabilecekleri gibi ellerinde fizibilitesi yapılmış projeleri olduğunu söylediler.




Gastronomi ile iştigal eden katılımcılar arasından girişimci iş kadınlarımızdan, Zeytinyağı Tadım Uzmanı ve Zeytindostu İstanbul Temsilcisi Nil Ünsal kalıcı olarak  hijyenden ve  kaliteden ödün vermeden gerçek sızma soğuk sıkım yağı butik  hizmet anlayışı üretdiği “NillaBella” marka zeytinyağının Amerka kapılarını açtı. Girişiminin olumlu olmasına tanık olduk. Yine sanayici iki kızkardeş Ayhan’lardan  Ayşin Ayhan Gebze’deki sanayi başarılarını Ayvalık Cunda adasındaki Anivacunda restauranta taşırken, Amerika kararlıklarıyla Dünyaya yelken açacaklarına inandık.Yine Av. Ayla Durmuş Denisenko eşinin Rus olduğunu gerek bizim coğrayımızda gerekse eski Sovyetler coğrayasında 40 çeşit mantı bildiklerini ve Amerika’da böyle girişimde bulunacaklarını aktardı.

Toplantı katılımcıların toplu hatıra fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

yilmazparlar@yahoo.com

6 Ocak 2019 Pazar

HUZUREVİ ÖĞRETMENLERİNE VEFA-YILMAZ PARLAR

HUZUREVİ ÖĞRETMENLERİNE VEFA

Atatürk ve Kadın

Mükemmel sosyal sorumluluk projesi…

Milyonluk Yardım Sosyal Yardımlaşma Platformu, Huzurevi Sakinlerini “Toplum Hayatına Tekrar Kazandırma Projesi” kapsamında , Mecidiyeköy Final Akademi Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileriyle birlikde 5 Ocak 2019 Cumartesi günü Altunzade   Validebağ Mustafa Necati Bey Öğretmenler Huzurevi sakinlerine ziyaret gerçekleştirdi. 



Öğrenciler tarafından huzurevi sakini öğretmenlere hediyeler verildi. Sohbet sonrası, Ataşehir Develi Restaurant’da özel bir öğle yemeği davetiyle noktalanan etkinlikle öğretmenlerin emeklerine karşılık duyulan minnetdarlık ve vefayı gösterdiler.



Öğretmenler genç öğrencilere gerek eğitim konusunda gerekse sosyal hayat yaşam konusunda tecrübelerini aktardılar. Nekadar donanımlı, birikimli olduklarını ihtiyaç ve istek olduğunda hala öğretmenliğe devam edebileceklerini vurguladılar. Öğrenmenin sonsuz olduğunu, beşikden mezara kadar sözcüğüyle altını çizdiler. 



Öğrenciler emekli huzurevinde huzur içinde emekli öğretmenlerini dinlediler. Şiirlerini dinlediler.. Validebağ Mustafa Necati Bey Öğretmenler Huzurevi sakinlerinden Melahat Çide Atatürk’ümüzün Türk kadını hakkındaki düşünce şiirini kendi kitabından okudu. Bazı bölümleri gözden kaçmadı..


Seni Anıyoruz Atatürk’üm olabidiğince, 

Devrim demiştin adına, değer vermiştin kadına
 ………………………………………
Seçme seçilme hakkı tanıdın 
Kişiliğini bulmuştu kadın 
………………………………..
Okudu, öğrendi uygarca yaşamayı 
Öğretmeyi, denemeyi, savunmayı  
Her mesleğe girdi başardı  
Çünkü gönlünde Mustafa Kemal vardı
……………………………………………… 
Yine huzurevi sakini emekli öğretmen Ahmet Cengiz Bozok “Yazbahar’dan Güzbahar’a” isimli kitabını ögretmen ve öğrencilerden arzu edenlere imzalı olarak hediye ederken bir şiirde okudu


Tüm emekli huzurevi sakini öğretmenlerimizin dilinde sevgi sözcüğü vardı. Büyüklerinizi arayın tafsiyeleri vardı. Ne kadar yalnızlık çekdiklerininin bir göstergesiydi bu. Yakınlarını sorsan yaralarına dokunmuş gibi ağlıyacaklarını hemen fark ediyorsunuz. 




Çocuklara ve ihtiyaç sahiplerine özel yardımlaşma kampanyaları, özel organizasyonlar ve etkinlikler düzenlemek ilkesi ile kurulan Milyonluk Yardım’ın Yöneticisi Hidayet Aslan ile yaptığımız söyleşide kendilerinin web sitesine verdiğiniz reklam logo reklamı ile bunları gerçekleştiriyorlar. Logo’nun biyikliğine göre reklam ücreti aldıklarını pikseli 5 Tl olduğunu 10 liradan başlayan piksel büyüklüğüne göre alınan logo reklamlar bir yıl boyunca sitelerinde kaldığını söylüyor. Reklam  gelirlerinin %70 Sosyal Aile Bakanlığının bünyesindeki kimsesiz çocuklar projesine verildiğini, geri kalan % 30 kısımı ise Huzurevi ziyaretleri gibi benzer etkinliklerinde kullandığını ifade ediyor.

Ayrıca Hidayet Aslan  “Bu organizasyon huzurevi sakinlerinin sosyal hayata katılması açısından çok önemli. Bu önemli bir projenin ilk adımı. Bu projenin ardından ulaşabildiğimiz kadar huzurevi sakinlerini mesleklerine göre kategorize ederek okullara meslek tanıtım günleri düzenleyeceğiz ve huzurevi sakinleri çocuklara kendi deneyimlerini aktarabilecekler. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var. 2019 yılı içerisinde buna benzer ve bundan farklı çok özel etkinlikler ile sesimizi duyurmaya çalışacağız” şeklinde görüş bildirdi.


yilmazparlar@yahoo.com

31 Aralık 2018 Pazartesi

EMITT Hosted Buyerlarının taşıma sorumluluğu İnturs'da-Yılmaz Parlar


EMITT FUAR TAŞIMA İŞİ İNTURS’DA



Her sene olduğu gibi EMITT Hosted Buyerlarının taşıma sorumluluğunu bu sefer de “İnturs” taşıma şirketi alıyor.




İnturs yönetim kurulu başkanı Sami Sarıkaya; Son 3 yıldır EMITT Turizm fuarına gelen Hosted Buyer acentelerin İstanbul içi ve dışında FAM Trip transfer ve araç sponsoru olduklarını ve bunun haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.


Bu tip hizmetlerin aslında Turizm gönüllüsü olarak yapılmasının gerektiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Sami Sarıkaya ; 30’dan fazla büyük kapasiteli araçla söz konusu fuar için İstanbul İçi ve Anadolu Turlarını 
gerçekleştireceklerini söyleyerek her zaman bu tarz etkinliklere destek olmayı bir görev bildiklerini belirtti. 



TravelShop Turkey ile işbirliğinin ayrıcalığını yaşadıklarını ifade eden Sayın Sarıkaya, kesinlikle TravelShop firmasının organize ettiği WorkShop ve fuarlardaki tanıtım faaliyetlerinin tüm sektörce desteklenmesini ve işbirliği yapılması gerektiğinin altını çizdi.


1997 yılından bu yana Taşımacılık hizmeti veren Sarıkaya sözlerinin devamında; şirket bünyesinde, halihazırda irili ufaklı 100’e yakın Turizme özel amaçlı araç ve profesyonel bir kadrolarının mevcut olduğunu ekledi.




Özellikle Anadolu Turlarında ve Incentive alanında oldukça başarı sağladıklarını belirten Sarıkaya, 10 bin kişinin üzerindeki guruplara  hizmet verecek derecede büyük bir kapasiteye haiz olduklarını söyledi.


Bilindiği gibi; son 3 yıldır EMITT’e gelen Hosted Buyer’lar için sponsorluk anlamında da daima hazır olduğun gösteren İnturs, Travelshop Turkey’in organize etmiş olduğu  Luxury M.I.C.E ve Wedding etkinliğine de sponsor olup kusursuz bir hizmet kalitesiyle evlerine uğurlayarak taşımacılık alanında Turizmin gururu olmuştur.  


yilmazparlar@yahoo.com

20 Aralık 2018 Perşembe

GTD ile Milliyet Favori Lezzetler işbirliği anlaşması-Yılmaz Parlar


Gastronomi Turizm Ailesi Genişliyor. 
Gastronomi Turizm Derneği ile Milliyet Favori Lezzetler işbirliği anlaşması yapıldı. 
Gastronomi Turizminin Yükselişi,  yiyecek turizmi misafirperverliği ve turizm endüstrisini artırma, otelcilik ve turizm endüstrisi için gıda pazarlaması büyük bir etkiye sahipdir.


Gastronomi turizminin, otel ve turizm işletmelerinin büyümesine yardımcı olmasının olumlu etkisi vardır. Gıdaya olan kamuoyu ilgisi giderek artmakta, nihayetinde gıda turizmini yeni küresel trend haline getirmekte, hatta daha çok sosyal medya sitelerinde yayınlanan sayısız eşsiz yemek deneyimleri ile daha da fazla körüklenmektedir.
Yaygın turizmin aksine, Gastronomi turizmi, sadece bir geziden ziyade, yerel kaynaklı gıda ve içecek olarak mutfak deneyimi üzerine odaklanmaktadır. Mutfak turizmi, yerel, bölgesel veya ulusal mutfağı, miras, kültürü ve geleneği yansıtan yiyecek ve içecekleri öğrenen, takdir eden veya tüketen herhangi bir turizm deneyimi anlamına gelir. Konsept, insanların daha iyi bir anlayış geliştirerek veya içinde bulundukları kültürün özüyle yerel yiyecek veya içecekleri tüketerek unutulmaz bir yiyecek veya içecek deneyimi yaşattıklarını göstermektedir. İlk elden kültürel deneyim olarak kabul edilir ve turistik cazibe listesinin en üstünde yer alır.


Ayrıca, UNWTO Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından farklı sektörlerde çalışan yakın tarihli bir çalışma, gıda etkinliklerinin en popüler turizm ürünü olduğunu, daha sonra yemek pişirme dersleri ve atölye çalışmaları ile yerel yemeklerin öne çıktığı yemek fuarlarının izlendiğini göstermektedir. 
Gastronomi Turizmi, Hedef Pazarlamanın Teşvik Edilmesine Yardım Ediyor. Dünya Gıda Seyahat Birliği (WFTA) tarafından 2017 Gıda Seyahat Araştırma, gezginlerin % 93 şimdi gıda gezginler olarak kabul edilebilir olduğunu göstermektedir.  Seyahat destinasyonlarının büyümesi üzerinde önemli bir etkiye dönüşen bir trend. 

Turizm destinasyonları arasındaki rekabet arttıkça, yerel kültür turistleri çekmek ve eğlendirmek için yeni ürün ve faaliyetlerin giderek daha değerli bir kaynağı haline geliyor. Gastronomi bu konuda özellikle önemli bir role sahiptir, çünkü sadece yemek turist deneyimine merkezi olduğu için değil, aynı zamanda gastronomi postmodern toplumlarda önemli bir kimlik oluşturma kaynağı haline gelmiştir. Gastronomi niş seyahat ve niş hedeflerin gelişmesinde önemli bir özellik haline geliyor. 
Bir kültürü oluşturan en önemli unsurlardan biri, gastronomi çeşitliliğinde yer alan bir yemektir. Bölgeye veya bölgeye özgü yemekler, bölge veya bölge için bir farkındalık unsuru olabilir, bölge yaratma bilinci, bazı turistlerin profilleri ile bölgenin ya da bölgenin tercih edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. 


Türk mutfak kültürünü, tarihi ve zengin lezzet mirasını dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan ilk dernek konumundaki GTD, hem yurt dışındaki ülkelerde hem de ülke içinde artan faaliyetlerini daha iyi duyurmak amacıyla Milliyet Favori Lezzetler Gazetesi ile işbirliği gerçekleştirdi.
GTD ve Milliyet Favori Lezzetler Gazetesi arasında gerçekleştirilen işbirliği ile ilgili 19 Aralık 2018 Çarşamba günü Türk kahvaltı çeşitliğini bünyesine toplamaya hedefli Emirgan Marrakech  restaurant ’da Ender Tan ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında Milliyet Favori Lezzetler Gazetesi adına gelen Tuncay Tapar toplantının moderatörlüğünü yaptı.
Tuncay Tapar Turizm stratejisinin parçası olarak mutfak turizmi giderek artan bir destek aldığı, Turizm ürün yaşam döngüsü sorunları için mutfak turizm stratejisi geliştirme ve uygulama üzerinde önemli etkileri olduğu anlamında gastronomi önemine değindi. GTD’nin hem artan faaliyetlerini hem de her alanda aktif çalışan üyelerini basında daha da ön plana çıkartılması ve özel avantajlar sağlanması hedeflerini dile getirdi.
GTD Başkanı Gürkan Boztepe’yi konuşması için kürsüye davet etdi. Boztepe Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ve TÜRSAB başta olmak üzere hem devletler hem de benzer gastronomi ve turizm örgütleri düzeyinde dış ilişkilerde etkili ve aktif bir rol oynadıkları konusunda bilgiler paylaştı. GTD’nin 2019 yılında 10 ülkeyi kapsayan küresel ölçekteki tanıtım projeleri için çalışmalarını aralıksız sürdürmeye devam ettiklerinin altını çizdi.


Gastronomi TIR’ı, Gastronomi Köyü, Dünya Yoğurt Konferansı ve Türk ve dünya mutfakları ve servis eğitimleri, lokanta ve mutfaklara ulusal ölçekte kalite standartları getirilmesi ve gizli müşteri denetim ve belgeleme gibi çalışmaların da gelecek yılından başından itibaren hayata geçireceği bilgilerini verdi.
GTD Başkanı Boztepe, gastronomi turizmi alanında Türkiye’ye katma değer sağlamasını amaçladıkları projelerin daha da etkili duyurulması için Milliyet Favori Lezzetler gibi daha pek çok yerel ve uluslararası medya yayın ve yayım organları ile görüşmelerinin sürdüğünü dile getirdi. Ayrıca tüm mecralara eşit mesafede olduklarını ancak işbirlikleri ağını da genişletmeye de özel bir önem verdiklerini vurgulayarak gerçekleştirdikleri işbirliği için Milliyet Favori Lezzetler Gazetesi yönetimi adına Tuncay Tapar’a şükranlarını sundu.
Ender Tan’da tüm Türkiye yörelerin özel kahvaltılarını bünyeye toplamak için Anadolu turuna çıkacaklarını kahvaltı kültürü oluşturarak gastronomi turizmin bir parçası olarak katkı sağlıyacaklarını vurguladı.
yilmazparlar@yahoo.com 

17 Aralık 2018 Pazartesi

Kuveyt Türk XTM Dijital Cihazı-Yılmaz Parlar

ÇALIŞANSIZ BANKA XTM

XTM Dijital Cihazı ile XTM Çağrı Merkezi yetkilisine bağlanarak, birçok bankacılık hizmeti dakikalar içerisinde gerçekleşebiliyor. Türkçe, İngilizce, Arapça ve işitme engelliler için İşaret Dili seçenekleriyle bağlantı sağlanabiliyor.


XTM yazılımı Kuveyt Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiş inovatif bir ürün, klasik  bankacılığın yerini almayı hedefleyen şube konsepti. Ön koşullarından birisi olarak şirketlerin dijital dönüşümlerini tamamlamış olması gereği, Endüstri 4.0 devriminde önem taşırken vizyona ulaşmak altyapıları tamamlamak, geliştirmek önemi yadsınamaz. Online alışverişlerin, dijital asistanlarla tek mobil ekrandan yapıldığı günümüzde, bankaların da hem hizmet kalitesinde rekabet gücünü artırmak hem de maliyetleri azaltmak için dijital otomasyon teknolojilerini benimsemeside kaçınılmaz oluyor

.

Son araştırmalara göre, zengin ülkelerdeki iş gücünün yüzde onluk kısmı otomasyon sistemleri tarafından yürütülmektedir. İş ne kadar rutin ve ezbere yapılıyorsa, robot iş gücüne dönüşmektedir.


Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral ve Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü Mücahit Gündebahar'ın katılımıyla Ortaköy Feriye tesislerinde 14 Aralık 2018 Cuma günü düzenlenen basın toplantısıyla XTM’in lansmanı yapıldı.


Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral "Bankacılık da teknolojinin yoğun kullanıldığı yerler. Günümüz müşterileri, bankalarından hem daha hızlı ve sürekliliği olan hizmetleri bekliyor hem de bankalarıyla yüz yüze iletişime önem veriyor. Türkiye'de bir ilk olarak 2013 yılında üretmeye başladığımız ve zamanla geliştirdiğimiz inovasyon ürünü XTM cihazlarımızla biz, tam olarak bu yönde bir hizmet veriyoruz.



Müşterilerimiz XTM cihazlarımız aracılığıyla çağrı merkezimize bağlanıyor ve bankacılık işlemlerini video görüşme sayesinde hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Dijital bankacılık kanalı olarak konumlandırdığımız XTM'ler sayesinde yeni istihdam alanları oluşturuyoruz."dedi

Oral, "2013'den bu yana XTM Şubelerinde 57 bini aşan müşteri sayısına ulaştık, topladığımız kaynak 740 milyon lirayı geçti. Teknolojinin gelişmesi ile, robotların insanların işini elinden alıp almayacağı konuşulur hep. Böyle bir durum yok, XTM Şubeleri teknolojik bir ürün ve bunun sayesinde bizim istihdamımız arttı. XTM Şubesi olmasa biz bazı ilçelere şube açamazdık ama bu ürünle ilçelerde hem şubemiz hem çalışanımız oldu.
Teknoloji sayesinde istihdamımızda artış yaşandı. 2018 yılında 17 tane XTM Şubesi açtık, 17 şubede 70-80 çalışan istihdam ettik. Bir de müşteri temsilcisi tarafında istihdam sağladık. Teknoloji, istihdamı destekleyen bir unsur haline geldi. Bu şekilde Türkiye'nin her yerine gidebileceğiz. 2019 yılında 20'ye yakın şube bütçeliyoruz, en az 15 tanesi XTM Şubesi olacak."şeklinde
Basın mensupların sorusu üzerine; Oral, daha küçük ölçekli ilçelerde de bağlı nokta adını verdikleri XTM'ler koyduklarını, şu an toplam 51 XTM Şubesi bulunduğunu, 2019 yılında şube içindekiler ve bağlı noktaların da dahil edilmesi ile 35 noktaya XTM makinesi koyma hedefinde olduklarını cevapladı.
Mehmet Oral, "İşitme engelli müşterilerimiz tüm bankacılık işlemlerini tek tuşa basarak başlatabiliyor. Bir işitme engelli vatandaşımız, müşterimiz olsun veya olmasın, XTM şubelerimizden görüntülü olarak çağrı merkezimize bağlandığında karşılarına işaret dilini bilen bir uzmanımız çıkıyor.
Bankamızda hesabı yoksa kısa sürede hesabını açabiliyor. Müşterilerimiz para transferinden kıymetli maden alım satımına kadar pek çok bankacılık işlemini kolayca gerçekleştirebiliyorlar. İşaret dili bankacılığıyla sayıları 3 milyonu aşan işitme engelli vatandaşımızın hayatı kolaylaştırmayı hedefliyoruz. İşitme engelli vatandaşlarımızın yanı sıra görme ve bedensel engelli vatandaşlarımıza yönelik projeler de geliştiriyoruz.” Engellilere yönelik projelerinin devam edeceğini söyledi.


Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü Mücahit Gündebahar,  XTM'i şube simülasyonu yapan gelişmiş ATM  olarak fakat farklı olarak özelliğe sahip olduğunu projenin temelinde Kuveyt Türk'ün on yıl önce başlattığı dijital dönüşüm yolculuğunun yer aldığı söyledi.

Türkiye'de bankacılık sektörünün ilk Ar-Ge merkezini kuran banka olduklarını dile getiren Gündebahar, "Günümüz itibarıyla, Türkiye'nin iki Ar-Ge merkezine sahip tek bankasıyız. Türk mühendislerimizle birlikte çok önemli projelere imza atıyor, geliştirdiğimiz teknolojileri yurt dışında pek çok ülkeye ihraç ediyoruz. XTM şubelerimiz de bu vizyonla geliştirdiğimiz, Türkiye'de bir ilk niteliği taşıyan projelerimiz arasında yer alıyor. XTM'leri tamamıyla Türk mühendislerimiz geliştirdi." dedi.
Demosu yapılan XTM’lerden XTM Şube, Cebe Para Gönderme, QR Kodla Para Çekme, teknolojik çözümlerle müşterilerinin bankacılık hizmetlerini her an ve her yerde daha hızlı ve kolayca yapabilmesini sağlıyor para çekip, para yatırabilir, hesap açabilir, özel eğitimli müşteri temsilcileri ile görüntülü görüşme yapabilir, dijital olarak evrak paylaşımı yapılabilir, kredi kullanılabilir, dekont ve A4 çıktı verebilir, tarama yapabilir, banka kartı basabilir, bir şubede yapabilecek her işlemi gerçekleşebiliyor. 

Kuveyt Türk bankacılar temsilcileri, “Kurulduğu 1989 yılından bu yana katılım bankacılığı alanındaki özenliliğiyle ve yatırım alanlarındaki araştırmacılığıyla tasarruf sahiplerine ve iş adamlarına çağdaş, istikrarlı, güvenilir, kaliteli ve süratli hizmet sunmayı önceleyen, sürekli eğitim ve gelişimi kendisine ilke edinen bir kurumdur” şeklinde fark yaratan banka olarak nitelediler. 


yilmazparlar@yahoo.com

10 Aralık 2018 Pazartesi

Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Kültür merkezi-Aç Gözlerini-István orosz-yılmaz parlar

 Aç Gözlerini
Anamorfoz tekniğiyle Atatürk

Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Kültür merkezinde, gerçeküstü yetenek Macar sanatcı István orosz'un inanılmaz görüntüleri arasında Atatürk’ün Anamorfik tasarımı da yer aldı.


Macaristan’ın İstanbul Başkonsolusu Balazs Hendrich’in katılımıyla gerçekleşen, küratörlüğünü sanat tarihçi Kemal Orta’nın üstlendiği, Dünyaca ünlü Macar sanatçı Istvan Orosz’un, “Aç Gözlerini” isimli sergisi Macar Kültür Merkezinde, sanatseverlerle buluştu.

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolusu Balazs Hendrich, Macar Kültür Merkezi müdürü Gábor Fodor, Küratör sanat tarihçi Kemal Orta ve Macar sanatçı Istvan Orosz birer konuşma yaptılar.

Görme duyusuyla algılanamayan, belirli bir biçime sahip değilmiş gibi görünen çizim, fotoğraf veya nesnelerin, simgesel düzende bir yere oturtulabilir,  özel bir bakış açısından algılanabilir olması anlamına gelen anamorfik tasarımıyla tanınan, fantastik anamorfik sanatıyla bilinen, evre omurgası özerk sanatsal çalışması olan István Orosz'in gravür çizim stili eserleri göz için, zeka için potansiyel bir dünyanın sanatını temsil ediyor.

Hangi görüntünün gerçekliğe daha yakın olduğuna, Pencerelerin dışarıya mı yoksa içeriye mi açıldığını hangi yanılsama olduğuna karar vermeyi zorlaştıran István Orosz'in eserleri muhteşem.


Matematiksel olarak eserleri imkansız nesneler, optik yanılsamalar, çift anlamlı görüntüler ve anamorflar ile bilinen Macar ressam István Orosz, sanatın düşünce ve felsefesinin algısal yolunu göstermek, farklı bileşenleri olduğunu, birbirlerini zenginleştirtiğini, fotoğrafik ayrıntılı çizimler, doğa bilimi kitaplarının, ansiklopedilerin yüzyılın dönüm çizimlerini tasvir ediyor.

İnce havaya karışan güçlü taş sütunlar, tuğlaların duvarlarına sorunsuz bir şekilde yapışan kitap rafları ve aynı anda birden çok yönden mekanı yansıtan tablolar - tüm bu akla gelmeyen manzaralar, dünyaca ünlü Macar sanatçısı István Orosz'un hayranlık uyandırıcı eserlerindendir.


Macaristan'ın imkansız yapıları en iyi şekilde gösteren illüstratör olarak, geometrik ilkelerle deneylerin sonucu paradokslar yaratan sanatcı István Orosz, izleyicilerin bakış açısıyla sürekli olarak oynayan akıllara durgunluk veren düşünceye ilham yaratıyor. Gerçekten eşsiz bir stil, çift anlamlar, optik yanılsamalar ve dağınıklık gibi geleneksel baskı yöntemleri ile gizli varlıklar sunan gerçeküstü görüntüler yaratıyor.




Görsel algının mutlaklığını ve biçimin yol açtığı yanılgıyı sorgulayan Aç Gözlerini sergisinde sanatçının imkansız mimariler ve yapılar, labirent, anamorfoz ve optik ilüzyonlar serilerinden işleri bulunuyor. Orosz’un son dönem konularından olan Gergedan ve Fil temalı eserlerinden de örnekler yer alıyor. Perspektif kavramını özgün üslubuyla eserlerinde ele alan sanatçı, görsel açıdan oldukça ilgi çekici kompozisyonlar ortaya koyuyor.



Bunların yanı sıra, István Orosz sergide yer alan anamorfik çalışmalarında, Yunancada yeniden dönüşüm anlamına gelen “Anamorfoz” kavramını yorumluyor. Perspektif ile oynayarak yarattığı imajları, kavisli bir ayna yardımı ile sadece bir açıdan bakıldığında görünür kılan Orosz, izleyiciyi saklı gerçek olgusu ile karşı karşıya bırakıyor. Sanatçı bu teknikte yarattığı iki anlamlı kompozisyonlarla uluslararası birçok sanat otoritesi tarafından bu alanda öncü kabul edilmektedir.



Ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi olan István Orosz, István Orosz 1951 yılında Kecskemét'te doğdu. Genç yaşta edebiyattan hoşlanıyordu ve güzel sanatlar da uzun bir süre geçmişti. Sanat tarihi, gençleri ile ilgilenmeye başladı: iki yaz gününü, altmışlı yıllarda Zebegény Yaz Güzel Sanatlar Koleji Yaz Üniversitesinde geçirdi.  2016 yılında Batı Macaristan Üniversitesinden emekli oldu. Üniversite konseyi tarafından kendisine Profesör Emeritus ünvanı verilen sanatçı çalışmalarına Budapeşte’deki atölyesinde devam etmektedir.

Aç Gözlerini Sergisi, 10 Şubat 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.



yilmazparlar@yahoo.com

2 Aralık 2018 Pazar

TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI 10 GENCİ AÇIKLANDI-YILMAZ PARLAR

TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI 10 GENCİ AÇIKLANDI


Dünyanın en büyük ve en eski sivil toplum örgütlerinden birisi olan JCI (Junior Chamber International) tarafından 1983 yılından bu yana düzenlenen, “Ten Outstanding Young Persons of the World”ün Türkiye ayağı olan ‘TOYP - Türkiye'nin 10 Başarılı Genci' yarışmasının 2018 yılı sonuçları açıklandı. 



TOYP Türkiye 2018 Direktörü Saadet Güven, JCI İstanbul Şube Başkanı Ezgi Nida Burci Ener ve JCI Türkiye Baş Başkan Yardımcısı Burcu Erol’un konuşmaları ile başlayan Gala Gecesi, her kategori birinicisinin katılımcılara tanıtılması ve ödül takdimleri ile devam etti. Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi alanında jüri üyeliği yapan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker de gala gecesine katılım gösterdi.



Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Türkiye Derneği adına JCI İstanbul Şubesi tarafından 24 yıldır hayata geçirilen TOYP -Türkiye'nin 10 Başarılı Genci projesi, toplumsal gelişime katkısı bulunan ve daha iyi yarınların peşinde koşan ülkemizin başarılı gençlerinin çalışmalarını görünür kılmayı, onları daha duyarlı ve aktif vatandaş olmaları yönünde teşvik etmeyi amaçlıyor. 




2018 TOYP Türkiye Kategori Birincileri;


1. İş Dünyası, Ekonomi ve/veya Girişimcilik; Duygu Yılmaz

2. Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi; Didem Doğar 
3. Bilimsel Önderlik;  Dr. Semir Beyaz
4. kültürel Başarı;  Utar Artun 
5. Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik; Umutcan Duman 
6. İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı; Göksel Gürsel 
7. İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet; Selçuk Yusuf Arslan
8. Fen ve Teknik Gelişme; Dr. Elvan Böke 
9. Kişisel Başarı; Nurten Akkuş
10.Tıbbi Yenilik ve Buluşlar; Dr. Gözde Durmuş

Yukarıdaki kategoriler için alınan yüzden fazla başvuru, alanında uzman ‘jüri komitesi’ tarafından değerlendirilmiş ve içlerinden en başarılı 10 Genç kategori birincisi olarak seçilmiştir. Tüm birinciler, 22 Kasım 2018 Perşembe akşamı, Beşiktaş Belediyesi ev sahipliğinde, Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ’2018 TOYP Türkiye Ödül Töreni’nde ‘Türkiye’nin On Başarılı Genci’ olarak kamuoyuna açıklanmıştır.




2018 yılı TOYP Türkiye Birincileri, başarılarını ayrıca 2019 yılında gerçekleşecek ‘TOYP Dünya Finali’ne, uluslararası platforma taşıma şansına sahip olacaktır.


TOYP Türkiye, 23 yıllık geçmişinde ‘16 Dünya Birincisi’ çıkararak TOYP Dünya genelinde üstün bir başarıya imza atmıştır. 2017 yılı TOYP Türkiye Birincilerimizden Dr. Burçin Mutlu Pakdil, ‘Bilimsel Önderlik’ kategorisinde en son açıklanan TOYP Dünya Birincimiz olarak dünya kamuoyuna duyurulmuştur. 


JCI (Junior Chamber International) - Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği, dünya çapında 114 ülkeden 18 - 40 yaşları arasında 200.000’ü aşkın üyesiyle faaliyet gösteren dünyanın en büyük ve en eski sivil toplum kuruluşlarından birisidir.

 “Aktif gençler için önde gelen küresel network olmak” vizyonuna odaklanan JCI üyeleri, “Gençlerin yetişmesi için fırsatlar sunarak toplumun pozitif gelişimine katkı sağlamak” misyonunu gerçekleştirmek için çalışmaktadırlar.
JCI’ın proje ve aktivitelerini destekleyen milyonlarca üyesi bulunmaktadır.

yilmazparlar@yahoo.com