14 Ekim 2019 Pazartesi

UTİKAD Zirve 2019’-Yılmaz Parlar

Hava Kargoda Hedef Üçüncülük 

UTİKAD Zirve 2019’da Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı  “Hava kargoda hedefimiz dünyada ilk 3’e girmek, Dünyanın ilk üç hava köprüsünden biri olmak.” dedi.




Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) Türkiye’de lojistik kültürünün oluşturulması ve sektörün gelişimine yönelik hedefleri çerçevesinde 10 Ekim 2019 tarihinde İstanbul Elite World Europe Otel’de “UTİKAD Zirve 2019- İleriye Dönüşüm Zirvesi”ni gerçekleştirdi.



Yeni Havalimanı ve Kapıkule’deki iyileştirme çalışmaları umut veriyor
Materyallerin, binaların ve kavramların özlerini koruyarak farklı işlevler kazanmaları olarak tanımlanan ‘ileri dönüşüm’ kavramından ilham alan “UTİKAD Zirve 2019- İleriye Dönüşüm Zirvesi”nde; iş dünyasında yaşanan teknolojik ve kurumsal dönüşüm, farklılaşan iş modelleri ve iş yapış şekilleri, yenidünya düzeni, geleceğin getireceği fırsatlar ve riskler konularında farkındalığın artmasının amaçlandığı ve nasıl ileriye dönüşeceğiz gibi sorularına cevap buldu.

Firmalara yeni bakış açıları sunmak, profesyonel hayata dair farklı senaryolara hazırlamak ve gelecek planlarıyla ilgili önemli ipuçları paylaşmak amacıyla düzenlenen Zirvede UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, zirvenin “İleriye Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirildiğini, hayatın parçası haline gelen teknolojinin, iş hayatına özellikle lojistik sektörüne getireceği değişiklikleri, katılımcıların zirveyle iş hayatının sıkıcı gündemin uzaklaşarak gelecek yolculuğuna çıkacağını söyledi.




Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Ülkelerin, şirketlerin artık birbiriyle yarıştığı bir dönemden tedarik zincirlerinin birbiriyle yarıştığı rekabet ettiği bir döneme geçildiğini, böyle bir dönemde ürünlerin çok süratli ve güvenli ilgili adreslere ulaştırılabilmesi gerektiğini, bundan dolayıda lojistik sektörünü dünya ticaretinde daha merkezi bir konuma getirdiğini belirtdi.


Aycı “3 yılda THY özellikle hava kargoda yüzde 80 büyüdü. 24 uçaklık hava kargo filomuz oluştu. Bugün hava kargo ile 86 ülkeye giderek dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu şirketi unvanını açık ara aldık. Hava kargoda yüzde 4 olan dünya pazar payımızı büyüteceğiz. Bu alanda dünyada 13’üncülükten 7’nciliğe yükseldik, önümüzdeki dönemde hedefimiz önce ilk 5’e sonra ilk 3’e girmek. Dünyanın ilk üç hava köprüsünden biri olmayı hedefliyoruz” dedi


450 üyesiyle 50.000 İstihdam yaratan, tüm taşıma modları ve lojistik hizmetleri veren, 5 Milyar dolarlık ciro üretimi olan UTİKAD,  Zirve 2019’da İleri Dönüşüm bakış açısıyla; İş dünyasında yaşanan teknolojik ve kurumsal dönüşüm, Farklılaşan iş modelleri ve iş yapış şekilleri, Yeni dünya düzeni, Geleceğin getireceği fırsatlar ve riskler konularında farkındalığın artması amacında nasıl ileri’ye dönüşeceğiz, Hızla dönüşen dünyada rekabet üstünlüğünü nasıl sağlarım? Gelecekte var olabilmek için nasıl bir dönüşüm geçireceğiz? Dönüşüm ve değişim dalgasından lojistik sektörü nasıl etkilenecek? Soruları cevab buldu.


Ekonomik, Sosyal, Kişisel, Çevresel, Lojistik, Sanayi, Ekonomi, Bilişim, Çevre, Yapay Zeka, Robot Teknolojileri, Blockchain, Otonom Araçlar, Akıllı Depolar, İklim Değişikliği konular işlendi.




Dönüşüm, Ekonomi, Lojistik, Dijitalleşme, Sürdürülebilirlik, İnsan, Eğitim Konuşuldu.

Değişim Masallarla Başlar, Yıkıcı Dönüşüm: Blockchain, Ekonomi Çarkları Dönüşüyor, Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm, Yapay Zeka Dönüşümün Neresinde?, İş Dünyasına Yön Verenler, Teknolojinin Öte Yanı, Z Kuşağı İş Hayatında!, Yaşanabilir Gelecek İçin gibi program başlıklarında Geleceğe Bakış, Geleceği şekillendirecek fikirler,  Ekonomist ve fütürist fikir önderleri, Sosyal Etki, İş dünyasının liderleri, Fark yaratanlar sunumlar katılımcılara fayda sağladı.

UTİKAD Zirve 2019-İleri'ye Dönüşüm zirve  Judith Liberman'dan Değişim Masallarla Başlar’dan sonra, “Yıkıcı Dönüşüm: Blockchain” paneli ile devam ederek, Blockchain 101 kitabının yazarı Ahmet Usta'nın moderatörlüğünü üstlendiği “Yıkıcı Dönüşüm: Blockchain” panelinde, Maersk Türkiye Müşteri Hizmetleri Genel Müdürü Esra Yaman Gündüz ve IBM Türkiye Teknoloji Lideri Sevilay Kurt konuşmacı olarak katıldılar.


Panelde blockchain ekosisteminin önemli yapıları olan yazılım, finans, lojistik gibi farklı disiplinleri nasıl etkilediği, lojistik sektörünün bu değişim ve dönüşüme nasıl hazırlandığı üzerine konuşuldu.


“Ekonomi Çarkları Dönüşüyor” panelinde Habertürk TV Ekonomi Müdürü Serdar Kuter moderatörlüğü üstlendi. Ekonomist Dr. Murat Kubilay, Küresel ekonomide son durum nedir? Dünyadaki politik ve teknolojik gelişmeler Türkiye'yi ve yatırımları nasıl etkiliyor? Türkiye'yi, orta ve uzun vadede nasıl bir ekonomik dönüşüm bekliyor? Konularını vevaplandırdı.


“Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm” panelinde Lojistik sektörüne akademik ve pratik değerler katan Dokuz Eylül Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna, Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Gökşen Töre Sancak ve Turkcell Lojistik Müdürü Ömer Faruk Erkal’a Dijital Dönüşüm, Blockchain ve Endüstri 4.0 uygulamaları tedarik zincirine nasıl yansıyor? Otomasyon ve Büyük Veri'ye dayalı akıllı tedarik zincirleri hangi çözümleri sunuyor? Geleceğin tedarik zinciri nasıl olacak? gibi sorular yöneltdi.


“Yapay Zeka Dönüşümün Neresinde?” panelinde Dijital Dönüşüm Lideri ve Akademisyen Kozan Demircan, Türkiye'de yapay zeka uygulamaları hangi düzeyde? Yapay zeka, robotlaşma ve derin öğrenme iş yapış şekillerini nasıl etkileyecek? Gibi soruların bilgilerini paylaştı. 


“İş Dünyasına Yön Verenler” panelinde UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk Hava Yolları Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen ve Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Fuat Pamukçu; “Gelecekte var olabilmek için nasıl bir dönüşüm geçirmeliyiz? Ekonomik dalgalanma ve pazardaki rekabete rağmen büyümek için hangi adımları atmalıyız? Yaratıcı yeniden yapılanmaya dayalı kurum kültürü nasıl oluşturulabilir?” sorularını işlediler.


Teknoloji Yazarı ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu "Teknolojinin Öte Yanı" panelinde, Teknolojinin Öte Yanında bizi neler bekliyor? Kurumların ve kişilerin teknolojiyle dönüşümü nasıl gerçekleşecek? Yeni dünyanın düzeni ve ayakta kalma yolları neler? konularına cevap verdi.


“Z Kuşağı İş Hayatında” panelinde; MEB İstanbul İli Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür, PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı ve Defacto İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Berna Öztınaz konuşmacı olarak yer aldı.


Öğrenme Tasarımları Kurucusu ve Eğitim Uzmanı Tuğba Çanşalı moderatörlüğünde gerçekleşen


Z Kuşağı İş Hayatında panelinde; Z kuşağının karakter özellikleri neler ve bu kuşak iş hayatını nasıl etkileyecek? İşverenlerin yeni kuşaktan ve yeni mezunlardan beklentileri neler? konuları yer aldı.


 “Yaşanabilir Gelecek İçin” panelinde, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz ile SDSN Türkiye Eğitim Koordinatörü Bahar Özay, Yaşanabilir Bir Gelecek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-UNDP'nin hazırladığı Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini paylaştılar.




Göze çarpan standlarda SDG4Kids’den Türkan Uçar İklim değişikliğine, Sorumlu üretim ve tüketime, Temiz enerjiye ve Doğayı korumaya yönelik farkındalığı eğlenirken öğretmeyi hedefleyen Dünyanın Geleceği Çocuk Oyunların açıklamalarını yqaptı

.


Zirvede Şinasi Yelkenci’nin “Denizden gelenler sergisi” muhteşemdi. Doğal olarak denizden toplanan çöplerle elde edildiği için, her biri birbirinden farklı, her biri yeşil bir dünya için mesaj vermekteydi Şinasi Yelkenci ve yine kendisine çğp toplamada yardımcı olan sanatcı Gülhan Bayrak ile yaptığımız söyleşide tüm dinlenme zamanlarını denizde çöp toplamaya ayırdıklarını söylemeleri gerçekden çok düşündürücüydü. Gülhan Bayrak’ın gösterdiği  enstalasyonlarda yine insanlık çirkinliğini gösteren mesajlardı.





Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Lojistik öğretim görevlisi Dr. Selva Staub İle yaptığımız söyleşide Utikad Zirve-İleriye Dönüşüm zirve hakkında izlenimlerini sorduğumda “ UTİKAD’ın İleriye Dönüşüm zirvesinde birbirinden değerli konuşmacıları dinleme fırsatı elde ettim.  Denizden gelenler sergisi ile sanatın ilham veren özelliğini tema alan giriş sonrası salona girdiğimizde bütün bir gün boyunca farklı bir zirveyle karşı karşıya olduğumu fark ettim.  Lojistik sektörünün geleceğe hazırlığında nesnelerin interneti, arttırılmış gerçeklik ve büyük data hakkında yetkin şirketlerden örnekler zirvenin en can alıcı konularını oluşturdu.  Oyunlaştırma ve hikaleştirme teknikleri ile geçmişten günümüze lojistik sektörüne giriş yapılan zirvede akademisyenlerin yanında sektörün önde gelen yöneticileri ve isimleri karşılıklı olarak sadece lojistik sektörünün değil ülkenin ve orta öğretimden üniversiteye kadar olan eğitim sisteminin lojistik eleman yetiştirmede olmazsa olmazları tarıtışıldı.  Z kuşağına ağırlık verilen ve bu kuşağın iş dünyasındaki en büyük beklentisinin çevreye duyarlılık olduğu ve bu yüzden özellikle lojistik sektörünün bu konuda inovatif bir yapı içerisinde sektörünü ileriye dönüştürmede 4. Endüstrinin bütün aletlerinin adapte edilmesi için bir yol haritası gerektiğinin üzerinde durulduğu zirve son dakikalarına kadar dolu bir salonda gerçekleşti. Çok güzel fikirler ve donanımlarla önümüzdeki yılın zirvesini beklemekteyim.” Şeklinde paylaşdı.


yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder