20 Kasım 2017 Pazartesi

EGD’nin Küresel Isınma Kurultayı-Yılmaz parlar


EGD’nin Küresel Isınma Kurultayı bu yılki sloganı “Enerjini Depola, Geleceğini Kurtar” 

İsmail Gülle, 
“Gelecek 100 yıl içinde Türkiye’nin iklimi, Afrika iklimine sahip olabilir”

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen IX.Küresel Isınma Kurultayı, 17 Kasım 2017 tarihinde, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı kapsamındaki PILTECH Pil Teknolojileri ve E-mobilite Zirvesi ile birlikte düzenlenen kurultaya, ekonomi muhabirleri, akademisyenler, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri yoğun ilgi gösterdi. 

EGD, çevre sorunlarının yarattığı olumsuz sonuçların küresel çerçevede ortaya çıkmasıyla beraber “Yaşadığımız tek dünyada, hepimiz aynı gemideyiz” gerçeğinin tüm yönleriyle anlatılması gereğinden hareketle kamuoyunu bilinçlendirmeye devam ediyor. 

Kurultayın açılış konuşmasını yapan EGD Başkanı Celal Toprak, “Geçtiğimiz kurultaylarda yenilebilir enerji konularını masaya yatırmıştık. Bu yılki kurultayda enerjinin depolanmasını konusunu gündeme taşıyoruz. Yaşadığımız dünyanın aynı zamanda gelecek kuşaklara ait olduğu bilincini taşıyarak, toplumsal bilinci arttırmayı sürdüreceğiz” dedi.  
Toplantıda, IX.Küresel Isınma Kurultayı ödülleri verildi. Uyumsoft’a verilen Çevreye Katkı Ödülünü Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder; Acar’a Çevre Dostu Ödülünü Acar Group Başkanı Zekeriya Acar; İnsana ve Doğaya Saygı Ödülünü AL Danışmanlık Genel Müdürü Ayşen Laçinel aldı. 

Türkiye, küresel ısınmadan etkilenecek ülkeler arasında 41. sırada
Türkiye’nin, küresel ısınmada en çok etkilenecek ülkeler arasında 41. sırada yer aldığının altını çizen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, şunları söyledi: 
“Enerji yoksa, gerisini anlatmaya gerek yok. Küresel ısınma denildiğinde, aslında hepimiz bir şeyleri biliyoruz, ama çok şeyi de aslında bilmiyoruz. Kutuplardaki buzullardan haberdarız, birçok canlı türünün neslinin tükendiğini gözlemliyoruz, çölleşme artarak sürüyor. Küresel iklim değişikliğinin ekonomiye etkisi 2 trilyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Ülke olarak küresel ısınmayı önleme konusunda gerekli adımları atmalıyız. Gereken adımlar atılmazsa, gelecek 100 yıl içinde, Türkiye’nin iklimi, Afrika iklimine sahip olabilir. Ülke olarak hedeflerimiz büyük. Geleceğe yön vereceksek, enerjimize sahip çıkarak, onu verimli kullanmalıyız” dedi. 

Ekonomi muhabirleri, küresel ısınmayı değerlendirdi  


IX.Küresel Isınma Kurultayının ilk oturumunda, ekonomi basını küresel ısınma ve enerji konusundaki görüşmelerini paylaştı. Ekonomist Dergisi Enerji Muhabiri Özlem Bay, Dünya Gazetesi Reel Sektör Muhabiri Sercan Akıncı, Sözcü Gazetesi Enerji Muhabiri Taylan Büyükşahin ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Cengiz’in konuşmacı olduğu paneli Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis yönetti. 

Mehmet Reis, IMF Başkanını sözlerine dikkat çekti 



Oturumun açılışında Mehmet Reis, “Geçtiğimiz günlerde yapılan ekonomik forumda IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkında açıklamalar yaparak, ‘-Pişeceğiz, kızaracağız ve kavrulacağız’ dedi. Önümüzdeki 50 yılda bizi karanlık bir geleceğin beklediğine işaret etti. Her birimiz, bu konuyu gündemlerimize alarak, verimli topraklarımızı gelecek nesillere ulaştırmalıyız. Sürdürülebilir tarım stratejisini oluşturmalıyız. Kızılderili atasözünde söylendiği gibi ‘Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, ben buna son arı öldüğünde bölümünü de ekliyorum, beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak’ sözünü de her zaman hatırlamalıyız. Mahatma Gandi’de ‘Dünya, herkesi doyuracak kadar kaynağa sahiptir. Ama herkesin açgözlülüğünü doyuracak kadarına değil diyerek, milyonlarca insanın aç kalmasının nedeni açıklık getirmeye çalışmıştır” dedi. 

Türkiye’ye, yenilebilir enerjide 28 milyar dolar yatırım çekilebilir 

Ülkemizde son 15 yılda yenilebilir enerji konusunda büyük yatırımların olduğunu kaydeden Ekonomist Dergisi Enerji Muhabiri Özlem Bay, “Bugün itibariyle ülkemizin yaklaşık 35 bin megawatt yenilebilir enerji kapasitesi bulunuyor. Toplam enerji üretimi içerisindeki payının, yüzde 50’ye çıkması hedefleniyor. Gelecek yıllarda bu alanda yatırımlar devam ederken, ülkemizin 28 milyar dolara yakın yenilebilir enerji yatırımı çekebileceği öngörülüyor” dedi. 


Ülkemizin sanayi devrimlerini kaçırdığını anlatan Sözcü Gazetesi Enerji Muhabiri Taylan Büyükşahin, “Yenilebilir enerji ve yenilebilir enerjinin depolanması konularında geride kalıyoruz. Ülkemizde nasıl otomotiv sektörü, gıda sektörü gibi sektörler ön planda ise, enerji sektörü de ön plana çıkarılmalıdır ve bu alandaki ilgi de arttırılmalıdır. Biz de ekonomi gazetecileri olarak enerjiyi daha çok ön plana çıkartmalıyız” dedi.  
Dünya Gazetesi Reel Sektör Muhabiri Sercan Akıncı, “Toplantıya gelmeden önce kendi karbon ayak izimi bir değerlendirdim ve uçak seyahatim nedeniyle bana 5 dünyanın gerektiğini gördüm. Enerjinin depolanmasında sıkıntı yaşamaya devam ediyoruz. Elektrikli oto, enerjinin depolanmasında piller konu vb konuları daha yoğun gündeme almalıyız. Şirketlere burada büyük bir rol düşerken, fırsatlar da bulunuyor” dedi. 
Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Cengiz, “Küresel ısınmada bireylerden öte, ülkelerin bu konuda daha etkin kararlar alarak, adımlar atması gerekir. Finans-capital açısından, insanın ve doğanın uyumu çok önemli olmayabiliyor, kağıtlardan gelir kazanmak daha öncelikli planlarında oluyor. Geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakmak için bireyler, özel sektör ve dünya olarak topyekün işbirliği içerisinde olmayız” dedi. 


IX.Küresel Isınma Kurultayı ödülleri


Uyumsoft’a Çevreye Katkı Ödülü - Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder

Acar’a Çevre Dostu Ödülü - Acar Group Başkanı Zekeriya Acar
İnsana ve Doğaya Saygı Ödülü - AL Danışmanlık Genel Müdürü Ayşen Laçinel


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder