AKUT 20 YAŞINDA
17 Ağustos depreminin yıldönümünde, Türkiye’nin alanında öncü ve lider kuruluşu AKUT Arama Kurtarma Derneğinin “Türkiye'nin AKUT’u 20 yaşında” isimli 20 yıllık tarihi boyunca yaşanan olayları anlatan fotoğraflarının yer aldığı
fotoğraf sergisi açıldı.
AKUT’un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki’nin ev sahipliğinde; iş ve cemiyet dünyasının önemli isimlerinin de yer aldığı, 17 Ağustos 2016, Çarşamba günü Etiler Le Meridien hotelde açılan sergide 17 yıl önce yaşanan deprem sergi ana tema “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin büyük acılarını unutmayın, unutturmayın”
AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki yönetim kurul üyelerini yanına alarak kısa bir konuşma yaptı. Mahruki “20 yıldır izlediğiniz büyük mücadelemiz, Atatürk’ün işaret ettiği gibi çağdaş medeniyetler içerisinde layık olduğu yere ulaşmış, toplumsal hayatında laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti ilkelerini gerçekleştirmiş, demokrasi kültürünü ve kişisel temel hak ve özgürlükleri içselleştirmiş, hak temelli yaşamı benimsemiş, afetlere dayanıklı hale gelmiş ve önlenebilir sebeplere insanlarımızın artık ölmediği bir topluma ulaşabilmemiz içindir. Bu dünyadaki en değerli şey; ikamesi, telafisi, geri konması mümkün olmayan yaşamdır. Bizim için her yaşam kutsaldır ve kurtarılan her yaşam geleceğimizdir. 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, bir daha böyle acılar yaşanmamasını diliyoruz.”dedi.
Bilindiği gibi, 17 sene önce Marmara Bölgesinde 17 Ağustos günü saat 03.02`de meydana gelen ülkemiz sınırları içinde 1939 büyük Erzincan depreminden sonra ülke tarihinin en büyük ikinci yıkımına neden olan18 bin vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, 50 bine yakın vatandaşımızın yaralandığı, yüzbinlerce konutun hasar gördüğü, bölge altyapısının tamamen çöktüğü toplam ekonomik kayıbın, 40-50 milyar doları aştığı 17 Ağustos depremi sonrası afete hazır bir duruma gelemediğimiz konu uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Uzmanlar “Kentsel planlama, yapı üretimi ve denetimi piyasa koşullarında alınır-satılır bir meta haline dönüştürülmüş, kamusal denetim yok edilmiş, meslek örgütleri de sistemin dışına itilerek toplum, afet riskleri ile karşı karşıya bırakılmıştır. Dikkate almamanın sonuçları dünden çok daha acı olacak. Depremleri önlememiz mümkün değildir, ancak zararlarını, acı sonuçlarını azaltmak bizim elimizdedir ve çok geç kalmamıza rağmen hala yapılabilecekler vardır. Yeter ki ortak aklın oluşturulması konusunda bir niyet ve irade olsun.” İfadelerinde bulunuyorlar.
Gönüllülük, Karşılıksız yardımseverlik, İnsan hayatına değer vermek, Dürüstlük, Güvenilirlik değerleriyle hareket eden, dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda, yardım için gereken uygun koşulları yaratmak amacında olan, Türkiye'nin arama kurtarma konusunda ilk sivil toplum örgütü olan dernek. AKUT’un herhangi bir yurt dışı şube kuruluşlu olmadığını tamamen Türk derneği olduğunu konuşmasında dile getiren Nasuh mahruki Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk olarak "Kar Leoparı" ünvanı ile bilinmektedir.
Türkiye'de, özellikle dağcılık sporunda, kaza geçiren veya kaybolanların aranma ve kurtarılmaları konusunda uzmanlaşmış olan, 1994 yılında yaşanan bir dağ kazasının ardından, bir grup dağcının oluşturduğu bu topluluk, ilk kez 1995 yılı Aralık ayında Uludağ'daki Keşiştepe'de yapılan bir arama kurtarma operasyonunda "AKUT" adını kullanmıştır. 1996 yılında resmen kurulan dernek, 1997 yılından itibaren deprem ve sel gibi diğer doğal afetlerde de arama kurtarma çalışmalarına katılmaya başlamıştır.
Adana-Ceyhan Depremi'nde, 1999 Gölcük Depremi'nde unutulmaz yararlıklar gösteren, yurtdışı afetlerde kurtarma çalışmalarına katılan, AKUT, 35 üzerinde bölgede faaliyetlerini sürdürmektedir.
AKUT’un, Birleşmiş Milletler'in arama kurtarma organizasyonu INSARAG ve Uluslararası Kurtarma Köpekleri Organizasyonu (IRO) üyelikleri vardır.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder