15 Kasım 2015 Pazar

Malatya Film Festivali Turizmde Farkındalık Yaratıyor-Yılmaz Parlar

MALATYA TURİZMİ
Malatya Film Festivali Turizmde Farkındalık Yaratıyor 
6.Uluslararası Malatya Film Festivali kapsamındaki kültürel gezilere katılan yabancı film yapımcı ve yönetmenleri Malatya'dan etkilendiler.   


Önemli bir turizm destinasyonu olma yolunda ilerleyen Malatya; civar kültürel alanlarla büyük bir uyumluluk içinde. 
6-12 kasım 2015 tarihleri arasında altıncısı yapılan “Malatya film Festivali '' kapsamında gerçekleştirilen kültürel geziler pek çok ülkenin film yapımcıları, yönetmen ve oyuncalarına Malatya’da film yapılması konusunda ilham verdi. Malatya Fırat Havzasına yapılan geziye, Malatya eski yerleşim alanı olan Battalgazi gezisi ile başlandı. Yerel ekonominin sosyal kurumları ve ulusal kalkınmada anahtar olan yüksek öğretim kurumları üniversitelerimizden  tarafından sinemacılar karşılandı

Tarihi mekanları zengin Battalgazi’nin Belediyesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde çalışan arkeolog Cem Kaya rehberliğinde Aslantepe Höyüğü İlk olarak Anadolu’daki ilk şehir devleti olma özelliği taşıyan Aslantepe Höyüğü’nü konuklar gezdi.

İlk Medeniyetin yalnızca Mezopotamya olmadığı Aslan tepe höyüğü ile tarihin derinliklerine inildikçe ortaya çıkan gerçek bulgular göstergesinde Malatya böylesine mükemmel bir gururun haklı payına sahipleniyor ve dünya turizmine kollarını açıyor.

M.Ö. 5 bin yıllarından M.Ö 712 tarihindeki Asur istilasına kadar şehir olarak varlığını sürdüren Aslan tepe höyüğünde turizm yetkililerinden aldığımız bilgilere göre; Şehir M.S. 5-6 yüzyıllar arasında Romalılar tarafından kullanılmış ve daha sonra Bizans nekrapolü(mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır.

1930'lu yıllarında Fransız arkeologlar tarafından yapılan kazılarda taş üzerine alçak kabartma iki aslan heykeli ve kral heykeli ile Geç-Hitit Sarayı bulunmuştur.

Höyükte yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray M.Ö.3600 - 3500 yıllarına ait bir tapınak, binlerce güzel mühür baskısı kaliteli metal eserler bulunmuştur. Aslan tepe, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezdir.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan  İlçenin, medeniyetlerin ilk kurulduğu ve Anadolu' nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında temel taşı olan bir bölgede oluşu tarihimize, kültürümüze sahip çıkma ve yaşatma adına Ulusal boyutta kutlanmasını sağladıklarını belirtdi. Ülke genelinde kendi çaplarındaki zor işleri başardıklarını, İlçenin sağlıklı yaşam alanı haline getirdiklerini, yıkılmaya yüz tutan tarihi eserleri  ayağa kaldırdıklarını, AB. Projeleri ve dış finansman destekleri sağlanarak gerçekleştirildiklerini ifade etti.


Konuklar ve sinema sanatçıları,   Eski Malatya’da bulunan Silahtar Mustafa Şapa Kervansarayı, Sanat Sokağı ve Ulu Cami’yi gezdiler.


Kervansaraylar camileri ve örnek kendine has tarzı bulunan onarılmış modern yaşanır duruma gelen mahalle tipik evleri ilçeye ilgiyi artırmaktadır.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda Battalgazi Belediyesi Halkevi ve Hoşuna Halk Oyunları ekibinin, büyük beğeni ile izlenen halk oyunları gösterisi oldukça ilgi gördü.  Halk Oyunları ekibi ile birlikte oyunlara eşlik etmeye çalışan özellikle yabancı sinemacı konuklar çok memnun kaldılar. Lezzet alınan, mutluluk-haz duyulan,  halkoyunu sonrası Malatya halk müziğinden örneklemeler sunuldu. Ebru sanatına ayrı bir ilgi gösteren yabancı konuklar kendileri adına çerçevelenmiş kaligrafik isim soyadı hat yazılarını aldılar.


Malatya Valiliği'nin koordinasyonunda, bu yıl altıncısı düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali'nde bölgenin tarihi kültür alanlarına   tertiplenen  Gezinin diğeri Levent Vadisi, Malatya Sultansuyu at harası gibi doğal ve tarihi yerlerdi. 
Tanıtılan Levent Vadisi Malatya Jeopark projesi kapsamında bölge doğal, tarihi, kültürel değerleriyle turizme kazandırılacak.
Çok sayıda kaya mezarı ve kabartmalarla kendisine has kayaları bulunan bölgenin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için, Malatya ili Akçadağ ilçesi Levent bucağı sınırları içinde kalan “Levent Vadisi Malatya Jeoparkı'nın Turizm merkezi olması hedefleniyor.

Sultansuyu at harasında servet değerindeki yarış atları çok ilgi gördü. Atlara binildi, 


Levent Kanyonunda verilen bilgiler doğrultusunda, Levent Vadisi'nin, yerbilimsel, kültürel ve arkeolojik değerleriyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez böyle bir projenin uygulanacağı, canlandırılması ve kent turizmine kazandırılması için başlatılan çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Bilgilere göre; Levent Vadisi Jeopark Projesi kapsamında Malatya'nın Akçadağ ilçesi sınırları içinde kalan Levent Vadisi ve civarında Üst Kretase–Pliyosen yaş aralığında çeşitli litostratigrafi birimleri yüzeylemektedir. Mağaralar buradaki killi kireçtaşlarındadır ve doğal süreçlerle oluşmuş, vadiyi kesen ana faya dik gelen fayların geliştirdiği çatlak sistemleri üzerinde oluşan bu karstik mağaraların tümü insanlar tarafından kullanılmış ve yeniden şekillendirilmiştir.

Paleolitiğe kadar gidebileceği düşünülmektedir. Çalışmalarla 20 den fazla Jeosit ve Arkeojeosit saptanmış, yürüyüş rotaları haritalanmış, mağaraların iç alanları ve yükseklikleri ölçülmüş. Kilometrelerce uzunluktaki Levent Vadisi, Tohma Kanyonu'yla birleşmektedir.Geçmişte deniz olan, vadi girişindeki kayalıklardan panorama olağanüstü. Mağaralar Malatya için önemli bir turistik değer. Vadide birçok yerde gözlenen fosiller bölgenin 30 - 40 milyon yıl önce denizle kaplı olduğunun göstergesi.
Vadinin içindeki köyleri çevreleyen kayalar üzerinde birçok kaya mezarı ve niş bulunuyor. Levent Kanyonu, Türkiye'nin önemli turistik değerlerinden birine dönüşecek.

Güneş tepemizdeki anda dingin baraj gölüne düşen parıltılar kolay dile getirilecek yazılacak duygular değil ancak yaşanacak duygular.
Her yapılan Uluslararası festival, etkinlikler turizmi de yanında getiriyor. Bir kere daha başarılı Malatya Film Festival organizasyonuna takdirlerimizi sunuyoruz


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder