7 Mayıs 2015 Perşembe

PERA PİYANO FESTİVALİ 10. YILINI ÇOŞKUYLA KUTLUYOR
Müziğe gönül vermiş yüzlerce genci bir araya getiren 10.Pera Piyano Festivali Festival katılımcı dinletileri, Konserler, Ustalık sınıfları (Masterclass’lar), Yarışmalar, Seminerler, Sempozyumlardan oluşan programıyla devam ediyor.
Festival 04 Mayıs 2015 tarihinde başlayıp, çeşitli aktivitelerle Pera Güzel Sanatlar’ın Taksim binasında 10 Mayıs 2015 tarihine kadar devam edecek.

Türkiye’de bir Güzel Sanatlar Eğitim Kurumu tarafından düzenlenen ilk uluslararası piyano festivali olan ve 2005 yılında ilk olarak düzenlenen, Uluslararası Pera Piyano Festivali ülkemizin farklı şehirlerinden ve tüm dünyadan müzik ile ilgilenen birçok sanatsever genci, müzik ve piyano konulu etkinlikler çerçevesinde bir araya getiriyor.

Piyano Festivali ile ülkemizde klasik müzik alanında yapılan etkinliklere ilham vermeyi, geleceğin çağdaş sanatçı adaylarını bir araya getirmeyi, katılımcıların birbirleriyle etkileşimde bulunabilmeleri ve sanatsal tecrübelerini paylaşabilmelerini, gençlerin müziğin evrenselliği aracılığıyla kardeşlik, dostluk, sanat sevgisi gibi olumlu duygu ve davranışları kazanmalarını, gençlerin klasik müzik ve piyanoya olan ilgi ve sevgilerini artırmayı, gençlerin farklı piyano tekniklerini tanıma fırsatı sağlamayı, gençlere gelecekte benzer ulusal ve uluslararası müzik etkinliklerinde başarılı olmalarını sağlayacak tecrübeler kazandırmayı amaç edinmektedir
04 mayıs 2015 Şişli kent kültür merkezinde, Prof. Ceyhun Allahverdiyev açılış konseri öncesi açılış konuşmasında 1709 yılında Bartolommeo Christofori piyanonun ilk örneğini yaptığı bilgisi verildi.

Org ya da organ denilen müzik aleti hariç, en karmaşık müzik aleti  piyanonun   "yumuşak-kuvvetli "anlamına "pianoforte" deyiminden gelmektedir. Piyanonun ne kadar değişik tonlarda ses verebilen bir müzik aleti olduğunu belirtmek için düşünülmüş olsa gerek. İtalya Floransa'da Bartolommeo Öldüğü 1732 yılına dek 20 civarında piyano üretti.


Prof. Ceyhun Allahverdiyev Konserinde Arif Melikov - Geçici Anlar, A.Adnan Saygun - Anadolu Süiti'nden Meşeli -Zeybek -Halay , Vasıf Allahverdiyev - Gençlik Süiti,  Ulvi Cemal Erkin - Beş Damla №1 ‚’Oyun’, Ceyhun Allahverdiyev - Temas Fantezi’den Tezahür -Tefekkür /-Tasavvur /-Telaş /-Tesir,

Ceyhun Allahverdiyev - Deniz və Sema, Ceyhun Allahverdiyev – Seveceğim, Ceyhun Allahverdiyev - Sonata  eserleri icra etti.

Festival Katılımcı Konserleri; Uluslararası Pera Piyano Festivali bünyesinde yurt içi ve yurt dışından birçok katılımcının, piyanodaki hünerlerini göstermeleri, sahne tecrübesi kazanabilmeleri ve birbirleriyle etkileşimde bulunup, sanatsal tecrübelerini paylaşabilmeleri için festival katılımcı konserleri düzenlenmektedir. Festival katılımcı konserleri haricinde festival süresince belirlenen gün ve saatlerde festivale katılan yerli ve yabancı piyanistler de konser vermektedirler.



Festival kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nden ünlü piyanist ve akademisyen Prof. Tamara Poddubnaya, Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi Doç. Samir Mirzayev ve Yard. Doç. Yuriy Sayutkin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Metin ÜLKÜ, İtalya Campobasso Devlet Konservatuarı’ndan ünlü piyanist Aldo Ragone, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölüm Başkanı ve Piyano Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Yeşim Alkaya Yener, Ukrayna’dan Glier Enstitüsü Öğretim Görevlisi ve Ukrayna Kıdemli Devlet Sanatçısı Prof. Evgueni Rjanov, Bakü Müzik Akademisi Rektör Yardımcısı ve Azerbaycan Kıdemli Devlet Sanatçısı Prof. Gülnaz Abdullahzade, ünlü piyanist ve akademisyen Prof. Leyla Pınar Tansever, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sanatları Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Alper Maral, Hollanda Den Haag Royal Konservatuvarı’ndan Anto Bayram Karamenderes ve genç piyanistlerden Ayşegül Yörükoğlu gibi ustaların, resitalleri, masterclass’ları, sempozyumları ve seminerleri gerçekleşecek. Etkinlikler arasında 20. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi olarak kabul edilen Sovyet/Rus-Ukraynalı piyanist Sviatoslav Richter’in 100. yılı anısına seminer ve konser gösterimi de yer alacak.

Uluslararası Pera Piyano Festivali bünyesinde düzenlenen Pera Piyano Yarışması çeşitli yaş gruplarından piyanistlerin katıldığı, belirli bir program dâhilinde çaldıkları eserlerinin değerlendirildiği bir etkinlik
Pera Piyano Yarışması’nın jüri üyeleri alanlarında uzman piyanistlerden oluşmaktadır. Pera Piyano Yarışması, Solo kategorisinde 10 yaşa kadar, 11-14 yaş, 15-18 yaş, 19-24; Duo kategorisinde ise 12 yaşa kadar, 13-16 yaş, 17-25 yaş gruplarında düzenlenmektedir

Yarışma Jürisi;   Prof. Tamara Poddubnaya - New York Long Island Müzik Konservatuarı Piyano Bölümü


Yard. Doç. Yuriy Sayutkin - Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü

Doç. Samir Mirzayev - Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü
Doç. Ferid Adıgüzelzade - Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü
Prof. Yeşim Alkaya - Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölüm Başkanı
Prof. Metin Ülkü - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Piyano Bölümü
Öğr. Gör. Aldo Ragone - İtalya  Valentia Vibo Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü
Prof. Eugeniv Aleksandroviç Rjanov - Kiev Glier Müzik Enstitüsü
Doç. Dr. Vasıf Hasanoğlu - Giresun Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü
Prof. Ceyhun Allahverdiyev - Azerbaycan Bakü Müzik Akademisi
10.Uluslararası Pera Piano Festival Komitesi;
ltan Uzuner: Pera Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü
Tüzel Ergün: Pera Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölüm Başkanı
Prof. Müfit Bayraşa: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdür Başdanışmanı
Prof. Yeşim Alkaya Yener: Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik Bölüm Başkanı
Doç. Leyla Pınar Tansever: Klavsenist, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Opera ve Sahne Şarkıcılığı Bölümü Öğretim Üyesi
Özcan Özbek: Marmara Universitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Akademisi Bölüm Başkanı
Ahmet Kara: İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Üyesi
Doç. Samir Mirzayev: Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi
Rafael Gasımov: Pera Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Bölüm Başkanı
Dilara Ezber: Pera Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Öğretmeni
Ofelya Bircaner: Pera Güzel Sanatlar Piyano Öğretmeni
Mürüvvet Atila: Pera Güzel Sanatlar Piyano Öğretmeni


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder